172 ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
με ΦΠΑ
Σκαρφαλωμένη στις πλαγιές του Κίσαβου, μια μικρή πολιτεία μεγαλουργεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ξένοι περιηγητές την επισκέπτονται για να γνωρίσουν από κοντά το «Μικρό Παρίσι», όπως την αποκαλούν. Είναι τα Αμπελάκια.
Όμως τι γυρεύει εδώ ο μεσιέ Λεκλέρ; Είναι «συλλέκτης» αρχαιοτήτων ή μελετητής χειρογράφων; Ο Χρόνης, ο μικρός βοηθός του πανδοχείου, παρακολουθεί τις κινήσεις του από σύμπτωση στην αρχή, από περιέργεια μετά. Έτσι οδηγείται στον πραγματικό στόχο του Γάλλου, να μάθει το μυστικό του κόκκινου της Ανατολής.
Ποιος θα το προδώσει;
Ο νεαρός Ίβος που επιστρέφει από την Ευρώπη γιατί αναστατώνει τους πρόκριτους και τους συντοπίτες του; Γιατί τα οράματά του σκοντάφτουν στην αντίδρασή τους;
Θα ζήσουμε κοντά τους για λίγο, άνοιξη του 1798.

Οι εκπτώσεις ισχύουν μόνο στις αγορές μέσω eshop
Η Άννα Γκέρτσου-Σαρρή γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1936, από όπου ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα το 1938. Μετά τις σπουδές της στο Εμπορικό Τμήμα του Αμερικανικού Κολεγίου, εργάστηκε ως γραμματέας και αργότερα ως δασκάλα αγγλικών. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα το 1972, με ένα διήγημά της που βραβεύθηκε σε διαγωνισμό των εκδόσεων Κάλβος. Οχτώ χρόνια αργότερα, το 1980, εκδίδεται από τις εκδόσεις Κέδρος το πρώτο της βιβλίο για παιδιά Απ’ το Ένα ως το Δέκα, και το 1982 το βιβλίο Σπίτι δίχως αυλή, που βραβεύεται από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και αποσπά το Βραβείο Μιχαήλας Αβέρωφ. Έκτοτε η συγγραφέας έχει μια σταθερή παρουσία στην παιδική και εφηβική λογοτεχνία, επιλέγοντας τα θέματά της κατά κύριο λόγο από τη μυθολογία και τη νεότερη ιστορία – αλλά όχι μόνο. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα η φροντίδα με την οποία περιέβαλλε κάθε φορά τα βιβλία της, αφιερώνοντάς τους χρόνο και πλαισιώνοντάς τα με ενδελεχή ιστορική και πραγματολογική έρευνα. Το 1996 εκδίδεται το Μ’ ενάντιους ανέμους, σηματοδοτώντας την παρουσία της συγγραφέα και πέραν του χώρου της παιδικής λογοτεχνίας. Η Άννα Γκέρτσου Σαρρή στο βιβλίο αυτό –στο οποίο αφιέρωσε πολλά χρόνια μελέτης και συγγραφής– ζωντανεύει τη ζωή μιας γυναίκας αγωνίστριας του 1821, της Θρακιώτισσας καπετάνισσας Δόμνας Βισβίζη. Το ενδιαφέρον της συγγραφέα για τον βίο και το έργο σημαντικών γυναικών της ιστορίας θα εκδηλωθεί και στο τελευταίο της βιβλίο, Σχετικά με την Υπατία…, που εκδόθηκε το 2010. Ενδιάμεσα, η Άννα Γκέρτσου-Σαρρή γράφει και εκδίδει βιβλία για παιδιά και για νέους, μεταφράζει ξένη λογοτεχνία και παραμένει πάντα μια συνεπής, ώριμη και διακριτική παρουσία στον χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας – το έργο της έχει αποσπάσει διάφορες τιμητικές διακρίσεις, ενώ δύο φορές τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο. Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Άννα Γκέρτσου-Σαρρή έφυγε από κοντά μας ξαφνικά, ύστερα από σύντομη και άνιση μάχη με την οξεία λευχαιμία. Ως παρακαταθήκη άφησε πίσω της την έγνοια και τον σεβασμό προς τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, αλλά και την ανάγκη για κάθε συγγραφέα να έχει επίγνωση του θέματός του, της γλώσσας του και του μεγέθους του.
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Τσακνιά, Εύη