ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
με ΦΠΑ
Στη σημερινή εποχή, που τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη, το να μιλούμε για τηλεπικοινωνίες στην αρχαία Ελλάδα ακούγεται πολύ περίεργα… αφού βέβαια οι αρχαίοι δεν γνώριζαν το τηλέφωνο. Ή μήπως το γνώριζαν; Μήπως είχαν αναπτύξει τις οπτικές τηλεπικοινωνίες και είχαν εφεύρει το πρωταρχικό σύστημα μορς; Χρησιμοποιούσαν μηχανισμούς και όργανα τηλεπικοινωνίας; Η απάντηση είναι καταφατική. Γνώριζαν και μάλιστα πολλούς τρόπους και μεθόδους τηλεπικοινωνίας, μερικοί των οποίων είναι πρόγονοι σημερινών τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Ο αναγνώστης θα απορήσει με την εφευρετικότητα, την αμεσότητα και την ικανότητα αυτών των συστημάτων. Από τα ταχυδρομικά περιστέρια και τους έφιππους αγγελιαφόρους, τις φρυκτωρίες του Αγαμέμνονα και τα συστήματα φρυκτωριών του ελληνικού χώρου προχώρησαν στην εφεύρεση της ταχυγραφίας (στενογραφίας) και κωδικογραφίας, και στην εξέλιξη της πυρσείας (πρώτο σύστημα μορς), από το μνημονικό αλφάβητο του Αινεία προχώρησαν στον υδραυλικό τηλέγραφο, στο αναφορικό ρολόι του Κτησίβιου και τα μυστηριώδη «ωρολόγια τα ίδια κάμνοντα» του Λέοντα του Μαθηματικού στο Βυζάντιο. Επρόκειτο για μια εξέλιξη που ανακόπηκε βίαια και χρειάστηκαν 2.000 χρόνια για να επαναληφθεί. Οι τηλεπικοινωνίες των αρχαίων Ελλήνων αποτέλεσαν τις βάσεις της σημερινής εξέλιξης στον τομέα αυτό και προκαλούν το θαυμασμό μας.

Οι εκπτώσεις ισχύουν μόνο στις αγορές μέσω eshop
O Xρήστος Δ. Λάζος (1949-2016) σπούδασε χαρακτική στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών και από το 1968 ασχολείται με την συγγραφή βιβλίων. Στη διάρκεια των ετών 1975-1981 υπήρξε εκδότης-διευθυντής σύνταξης του εκλαϊκευμένου επιστημονικού περιοδικού Aινίγματα του Σύμπαντος.
Στα 1986-89 συμμετείχε ενεργά στη συγκρότηση του ΙΑΕΝ (Iστορικού Aρχείου της Eλληνικής Nεολαίας) και βοήθησε στη δημιουργία του Mουσείου Iστορίας του Πανεπιστημίου Aθηνών, με ειδική μνεία του ονόματός του στον τιμητικό τόμο που εκδόθηκε. Yπήρξε μέλος της Eπιτροπής COLUMBUS ’92 (1988-1992). Το 1992 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΜΑΕΤ (Εταιρεία Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας) και διετέλεσε αντιπρόεδρος της Έκθεσης «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία» που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη όταν η τελευταία ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997, ενώ το 1999 συνετέλεσε στην έκδοση ειδικού CD του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Πολιτικού Πολιτισμού και επιστημονικός σύμβουλος του Ομίλου «ΕΥΡΗΚΑ» για τη μελέτη και προβολή της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και της αντίστοιχης Έκθεσης.
Στις λοιπές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται 24 βιβλία, μεταξύ των οποίων ένα λεύκωμα για τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια το 2004, μια σειρά επτά ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ με θέμα την Άγνωστη Ελλάδα, εστιασμένα κυρίως στην αρχαία ελληνική τεχνολογία και τα ίχνη της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ το 2004 συμμετείχε σε τρία ντοκιμαντέρ του History Channel, αναφερόμενος κυρίως στον Αρχιμήδη. Τον Απρίλιο του 2000 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε διεθνές συνέδριο για τον Πυθέα τον Μασσαλιώτη που διεξήχθη στη Μασσαλία, με ανακοίνωσή του για τον μεγάλο θαλασσοπόρο. Συμμετείχε σε πολλά συνέδρια και έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις σε ελληνικά και ξένα έντυπα.