ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΥΛΟΓΕΣ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ
με ΦΠΑ
«Είμαι ένας εξερευνητής, εντάξει; Μου αρέσει να ανακαλύπτω!»
Ο Richard Feynman, μια από τις πλέον εξέχουσες φυσιογνωμίες της επιστήμης του 20ού αιώνα, κατεχόταν από ακόρεστη περιέργεια που έχει γίνει θρυλική. Ακόμη και πριν κερδίσει το βραβείο Νόμπελ το 1965, οι ανορθόδοξες και μαγευτικές διαλέξεις του στη φυσική τού είχαν ήδη εξασφαλίσει μεγάλη φήμη μεταξύ φοιτητών και ερευνητών παγκοσμίως. Εκείνο, ωστόσο, που τον οδήγησε στην κατάκτηση της ιδιότητας του αμερικανικού πολιτισμικού ινδάλματος ήταν η υπέρμετρη αγάπη του για τη ζωή. Θα τον χαρακτηρίζαμε ως μια εξαιρετική ευφυΐα αφιερωμένη στην ιδέα ότι η χαρά της ανακάλυψης συγκρίνεται μόνο με τη χαρά της μετάδοσής της σε άλλους.
Σε τούτη τη συλλογή επιστολών που καλύπτουν όλη τη σταδιοδρομία του, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε τον Feynman όπως ποτέ πριν. Αρχίζοντας με ένα σύντομο σημείωμα προς την οικογένειά του χρονολογούμενο από τις πρώτες ημέρες του ως μεταπτυχιακού φοιτητή, και τελειώνοντας με μια επιστολή προς έναν άγνωστο που ζητούσε τη συμβουλή του πολλές δεκαετίες αργότερα, οι Απολύτως εύλογες παρεκκλίσεις από την πεπατημένη καλύπτουν μια εντυπωσιακή κλίμακα ζητημάτων και θεμάτων, επιστημονικών εξελίξεων και προσωπικών ιστοριών. Περιέχοντας ενδιαφέροντα κείμενα από και προς αστέρες της επιστήμης, καθώς και επιστολές από και προς θαυμαστές, συγγενείς, φοιτητές, διάφορους τρελούς και καθημερινούς ανθρώπους που κατέφευγαν στη σοφία και τις συμβουλές τού Feynman, το βιβλίο αυτό συνιστά εκ των πραγμάτων μια θαυμάσια κατάθεση ψυχής και πολύτιμο οδηγό στην αναζήτηση της γνώσης από τον άνθρωπο.

Οι εκπτώσεις ισχύουν μόνο στις αγορές μέσω eshop
Ο Richard P. Feynman γεννήθηκε το 1918 και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον το 1942. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Πρόγραμμα Manhattan, κατά τη διάρκεια του B′ Παγκοσμίου Πολέμου. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Cornell και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech). Το 1965 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την εργασία του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική. Μαζί με τον Murray Gell-Mann, επιτέλεσε θεμελιώδες ερευνητικό έργο στον τομέα των ασθενών αλληλεπιδράσεων. Ακόμη, έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της θεωρίας των κουάρκ, εισάγοντας το μοντέλο των παρτονίων για τις διαδικασίες σκέδασης ανάμεσα σε πρωτόνια υψηλής ενέργειας· επιπλέον, διατύπωσε μια μαθηματική θεωρία που εξηγούσε το φαινόμενο της υπερρευστότητας του υγρού ηλίου. Εκτός αυτών, εισήγαγε εντελώς νέες υπολογιστικές τεχνικές και νέο συμβολισμό στη φυσική, με σημαντικότερα τα πασίγνωστα διαγράμματα Feynman, τα οποία άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις θεμελιώδεις φυσικές διαδικασίες και υπολογίζουμε τα φυσικά μεγέθη που τις χαρακτηρίζουν. Ο Feynman υπήρξε και εξαιρετικά ικανός δάσκαλος. Το βιβλίο του Διαλέξεις Φυσικής, που πρωτοεκδόθηκε το 1963, χαρακτηρίστηκε από το Scientific American «βιβλίο δύσκολο αλλά γονιμοποιό και σαγηνευτικό», το οποίο, τόσες δεκαετίες μετά, εξακολουθεί να είναι ιδανικός οδηγός για τους δασκάλους και για τους καλύτερους των φοιτητών που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στην επιστήμη. Εκτός από τη φυσική, κατά καιρούς ασχολήθηκε με την επιδιόρθωση ραδιοφώνων, την παραβίαση κλειδαριών και αρχειοθηκών, τη ζωγραφική, τον χορό, το παίξιμο κρουστών, ακόμη και με την αποκρυπτογράφηση της ιερογλυφικής γραφής των Μάγια. Διαρκώς περίεργος για τον κόσμο που τον περιέβαλλε, υπήρξε ένας υποδειγματικός εμπειριστής. Ο Feynman πέθανε στο Λος Άντζελες στις 15 Φεβρουαρίου 1988. Το περιοδικό Time τον χαρακτήρισε «ως έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του 20ού αιώνα».